11 Eylül 2010 Cumartesi

Seyit Usta=Karasu'da İyi Şeyler'de Oluyor


Yakup Aksoy/Mantı Keyfi-Kurucu Ortak
Karasu’ya her geldiğimde ailemi, arkadaşlarımı, kaybolan kumsalımızı dolaşırım ama bir kişi, bir yer var ki orayı özel olarak ziyaret ederim Karasu’da ters giden, tükenen doğa ve kaynakların aksine burada yeni fikirler, makineler, buluşlar yapılır, iş üretilir aş üretilir.. Bir başına ailesi, çocuklarıyla kendini beynini ve sevgisini işine veren Seyit Usta’yı ne zaman gitsem yerinde bulurum ve hep çalışır, hep üretir Karasu ve memleketi için.. Bu bayram ziyaretinde yine SEYİT USTA’yı mekanında ziyaret ettim ve “DÜN DEĞİL; BUGÜN VE YARIN”a dair projeleri konuştuk görüştük.. Seyit Usta’nın mucit-buluşçu tarafını ve proje, beklenti ve isteklerini anlatmak heyecanına ortak olarak birlikte bir şeyler üretebilmek amacıyla paylaşmak istedim.

SEYİT USTA (Muhammet Uzun) TARABZON’DA GÜNEŞLİ KÖYÜNDE DOĞMUŞ İLK OKULU ZAR ZOR BİTİRTİKDEN SONRA GURBETE ÇIKMIŞ, BUGÜN KENDİ İCADI OLAN PEK ÇOK İŞ MAKİNESİNİN SAHİBİDİR.
Seyit Usta (Muhammet Uzun) Kimdir?..Seyir Usta Trabzon Köprübaşı Güneşli Köyü’nde doğmuş, ilkokulu zar zor bitirdikten sonra pek çok Karadenizli gibi oda gurbete Adapazarı-Karasu’ya bir başına göç etmiş.. Karasu’da Kereste Atölyesi, sap imalatı, pazarcılık, alabalık yetiştiriciliği gibi farklı işler yaptıktan sonra yer ve duvar taşı imalatı işine girmiş.. Bu işi yaparken iş için kullanması gereken her türlü alet ve edavatı biraz imkansızlık birazda icat-buluş karakterinden dolayı kendisi tasarlayıp yapmaya başlamış ve şu an bir taraftan asıl işini yaparken diğer taraftan da “SEYİT USTA MAKİNE SANAYİ” markası oluşmuştur.
Seyit Usta duvar taşı üretimi esnasında ihtiyaç duydukça ürettiği makinelerin başında mıcır kırma makinesi geliyor. Devamında 4 ay gibi kısa bir sürede şu anda kullanmakta olduğu büyük forklifit üretmiş. Bu forklift’in emsallerine göre üstün özelliği her hangi bir oto yol vasıtası gibi görev yerine kendi marifetiyle gitmesidir. Kamyon üstünde taşınmayacak kadar çevik ve kullanışlıdır. Site içlerinde yaptığı yapı ve duvarlarda kullanmak amacıyla kamyonet kasasına sığabilecek büyüklükte kepçeyi daha sonra icat etmiş ve hem kendisi hem de ihtiyacı olan diğer işletmecilere kiralamaktadır. Karadağlı Ahmet Tural’ın atölye ihtiyacı için “otomotik sap soyma tornası” ve bunu gibi pek çok makine yapmış ve yapmaktadır Seyit Usta..

SEYİT USTA: ”4X4 FORKLİFT YAPIYORUM..KARASU’NUN ÇOĞRAFİ KOŞULLARINDA KUMDA VE HERTÜRLÜ ARAZİDE İLERLEYEREK GÖREV YAPACAK FORKLİFT PROJEM BİTMEK ÜZERE” DİYOR.
Bu gidişimde yine her gidişimde sorduğum soruyu sordum Seyit Usta’ya: “Seyit Usta yeni bir şey var mı?..” Hemen cevap verdi.”Olmaz mı gülüm.. 4 ÇEKER FORKLİFT yapıyorum.. Karasu’da hem denizde kumda, hem de yolda arazide seyir edecek işini görevini yapıp geri gelecek forklift’in yapımı son aşamaya geldi..” “Peki ne zaman biter dedim” “Belli olmaz, 2000 TL noksanım var..onu kazanıp malzeme almam lazım ki forklift bitsin.”
İşte bu imkansızlıklara rağmen tükenen ve tüketilen Karasu’da Seyit Usta bir başına üç çocuğu ve çalışanlarıyla iş üretiyor, aş üretiyor memleket için değer üretiyor, durmadan çalışıyor.

“DAHA ÖNCE BİR KAYMAKAM GELDİ BENİ ZİYARET ETTİ..DESTEK OLACAĞINI SÖYLEDİ, AMA TAYİN OLDU GİTTİ FAYDA SAĞLAYAMADIK”
Seyit Usta’ya “Burada yaptığın çalışmalarla kamu ve mahalli idareciler ilgileniyor mu?.Sana destek veriyorlar mı” diye sordum..Cevabı:
“-Bir zaman bir kaymakam ilgi gösterdi ama görev süresi kısa oldu. Devamı olmadı.. Bunun dışında bir yardım ilgi görmedik. Maddi bir şey beklemiyorum bana iş versinler sipariş versinler oda yeter” diyor.
Seyit Usta’yı mahalli ve kamu idarecileri destekler mi bilmem ama gücü ve gönlü olan kişi-kurumların bu adama ve heyecanına destek vermesi lazım.. İyileri ve iyilikleri yaşatmak lazım..

RAMAZAN BAYRAMI KUTLAMASINI KARASU’DAKİ BİR GRUP “BİZ GÖNEŞARALILAR” SEYİT USTANIN MEKANINDA YAPTIK..GEÇMİŞTE SEYİT USTANIN İCRA MEURUNDAN NASIL KURTULDUĞUNU DİNLEYİP GÜLDÜK EĞLENDİK.
Karadenizli olmak her şeye rağmen hayata neşeyle bakmak demektir.. “Musaoğlu Muhammet” adıyla Karasu’ya gelen “Muhammet Uzun” burada “Seyit Usta” lakabını almış.. Muhammet Uzun karasu’da “Seyit Usta” diye bilinir. Gurbette defalarca iflas eden Seyit Usta kendisini hacze gelen icra memuru Müjdat Lahna’yı nasıl atladığını anlatıyor:
“-Kaç defa iflas ettiğimi bilmiyorum.. sıfırla başladığım için iflaslar beni fazla derinden etkilemezdi..Yine bir iflas zamanımda İcra Memuru Müjdat Lahna kahvede beni buldu ve “Seyit Usta şu senin hemşerin Muhammet Uzun nerdedir, evine hacze gideceğiz ama bir türlü bulamıyoruz onu” dedi.. Müjdat Lahna beni haczedecekti ona: “Muhammet Uzun Köprübaşı Göneşara dağlarına çıktı, onu bulman imkansız, bırak peşini boşuna zaman kaybetme dedim” inandı ve durumu kurtardım..
"Seyit Usta Makine Sanayi" tesislerindeki bayramlaşmma ve sohbet esnasında ikramlar vardı: "en tazesinden Çay ve Fındık" masamızdan eksik olmadı.

KARASU’DA GÜZEL ŞEYLERDE OLUYOR..BUNLARDAN BİRİDE “SEYİT USTA MAKİNE SANAYİ” ONU DESTEKLEYELİM.
Bu haber-makaleyi yazmamın nedeni bu konuya dikkat çekmek.. Seyit Usta’ya bir nebze olsun fayda sağlayabilmek isteğinden kaynaklanıyor.. Aklımızın bilgimizin yettiğince faydalı olmaya çalışacağız ama bu konuya katkı sağlayabilecek birileri varsa duysun, bilsin sağlasın diye duyurduk..
Birlikte iyi bayramlar, işli, aşlı, sağlıklı mutlu yarınlar olsun..

Yakup Aksoy/Mantı Keyfi-Kurucu Ortak
11 Eylül 2010 Cumartesi Karasu-Sakarya

http://www.yakupaksoy.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder