17 Ağustos 2012 Cuma

İyi ki yolun başında iflas etmişim...

2005 yılında Kavacık Beykoz'da evimizin 5 m2 mutfağında kurduğumuz Mantı Keyfi kontrolsüz ve hızlı büyümek sürecine girince 2008 yılında finansal dengesini yitirdi. Kurucu Ortaklar ben Yakup Aksoy ve eşim Mukadder Aksoy o günden sonra sermayesiz ve hatta büyük borç ve faiz, icra yükleriyle mücadele ederek işimiz kurtardık. Bu gün 2012 Ağustos'unda 15 franchise şube ile ilerleyen aynı zamanda Türkiye'nin beş yıldızlı otel ve elit restoranlarının mantı çiğ börek ihtiyacını karşılayarak 200 kişiyi istihdam eden bir marka olan Mantı Keyfi'ni büyütmeye devam ediyoruz.. Günümüzde iş kurmak ve girişimci olmak çok revaçta. Biz bunun bir adım önünde geçtik hem bir iş-marka kurduk hem iflas ettik hemde iflastan kat kat büyüyerek çıkmayı başardık.. İş kurmak marka yapmak kadar dengesi bozulan, problem yaşayan bir işi tutup kaldırmak da çok önemli bir olgu işletme yönetiminde.. Bu yazı işte bu olguya dikkat çeken bir deneyimler dizisidir. 

TEKRAR KURTULMASI MÜMKÜN İFLASLAR, GİRİŞİMCİLER İÇİN ÇOK DEĞERLİ BİR KAZANIM VE SERMAYEDİR
İş dünyasında anlatılan bir anektod vardır. Bir zaman iş kurmak isteyen girişimci bir genç yakın akrabası başka bir iş adamından borç sermaye ister. Deneyimli iş adamı iş kuran yakının isteğini kırmaz ve ona işini kurması için gerekli nakit parayı verirken bir dilekte bulunur:
"-İnşallah iflas edersin.." der..

Genç adam parayı aldığına sevinir ama parayı verirken yakının söylediği "-İnşallah iflas edersin.." sözüne hem şaşırır hemde bir anlam veremez..

İş kurulur ve iyi de gider.. Mantıklı hesaplı yürür her şey... Ama iş dünyası sürprizlerle doludur... Bir süre sonra üst üste gelen talihsiz bir kaç vak'a işin ve girişimci gencin ve işinin dengesini bozar, iş bozulur.. Ama "-Diken battığı yerden çıkar.." sözü gereği aynı işi yeniden kurarak yoluna devam etmek ister... Parasını pulunu işini gücünü tekrar toparlar.. Eksik kalan bir kısım finans ihtiyacını tamamlamak için yine işini ilk kurduğunda yardım aldığı yakınına gider ve:

"-Efendim ben ilk işimde iflas ettim, ama aynı işi daha da sağlam ve dikkatli yaparak tekrar kurmak istiyorum. İşimi kuruyorum ama finans noksanım var, yardım edermisiniz?" der.. Deneyimli iş adamı hiç düşünmeden cevap verir:

"-Tabii ki artık sana daha çok sermeye vererek yardım edebilirim.. Çok fazla zaman geçmeden işi öğrenmiş oldun, bir iflas yaşayarak işin bu eksi yönünü de gördün, artık daha sağlam işler yapabilirsin.." dedi ve istediği sermayeyi genç iş adamına verdi..

İYİ BİR FİKRİNİZ, İNANÇ VE SAĞLIĞINIZ, ÇALIŞMA AZMİNİZ VARSA İFLAS EDERKEN BİLE BÜYÜRSÜNÜZ
2005'de kurduğumuz Mantı Keyfi'nin hızlı ve kontrolsüz büyümesi yüzünden 2008 yılı geldiğinde bir güzel battık.. İflas ettik demiyorum.. Marka yükselirken kan kaybederek, zaman, para ve değerlerimizi ziyan ederek finansal dengemizi yitirdik. Hatırı sayılır bir para kaybettik ama bu sayede para nedir, dost, arkadaş nedir, kimdir.. Bir sabah çocuğunuzun gittiği kolejin okul servisi çocukları almak için, hukuk servisi de icra takibi ile evinizdeki eşyayı kaldırmak için geldi. O günü nasıl kurtarırsınız onu öğrendik...  Kapınızda hacizler varken, para, sermaye olmadan iş nasıl yapılırmış içimize çekerek yaşadık ve başardık..

İşte "-İyi ki yolun başında iflas etmişim.." dedirten bu deneyim sonraki yaşantımız için çok önemli bir sermaye olarak kasa, banka hesaplarımızın yanında yer alacak. Artık daha dikkatli, temkinli ve hesaplı hareket etmeyi öğrendik.

Bu kısa yazımda iflas etmenin dayanılmaz hafifliği ve huzurunu paylaşmak istedim sizlerle... Allah sağlık verirse önümüzdeki uygun zamanda markalaşma ve bu esnada özel ve iş hayatımda ki deneyim ve yaşanmışlıklarımı anlatacağım bir kitap yazacağım.. Kitabımda ilgili okuyucular, sektörün ilgili kesimleri ve insanlarla yaşadığım küçük yaşanmış öykü ve deneyimleri paylaşacağım. Bu yazı onun bir işareti müjdesi olsun..

Şimdi artık finansal dengesi sağlanmış istikrarlı büyüyen Mantı Keyfi deneyim ve ihtiyatı ile ilerliyor.. Onun için bu deneyimleri paylaşmanın zamanı geldi demektir.

Düşmeyen, ayakta olmanın kıymet ve değerini bilemez... Dostluklar kadar dengeli birliktelikler de vardır ve önemlidir. Kontrolsüz güç güç değildir.. Dürüst, açık, samimi ve çalışkan olmak lazım, hak ve hukuka riayet etmek lazım.. Yaratan Allah (c.c.) her zaman doğrunun ve iyinin yanındadır.. Bunları yazıyorum ama biliyorum ki pek çok kişi bu yazıyı okuyup bana hak verse bile asıl benim gibi iflas edip de kurtulduktan sonra beni anlayacaktır. Bende böyle yaptım çünkü, bu yaşadıklarımı okudum, dinledim ama çok da ciddiye almadım ta ki iflas edip de anladığım ana kadar..

Şimdi ileriye daha güven ve heyecanla bakıyoruz.. Artık iflas konulu bir deneyim yaşamayacak kadar temkinli ve bilgili olduk..

18 Ağustos 2012 Beykoz-İstanbul
Yakup Aksoy
Mantı Keyfi Kurucu Ortak

Mantı Keyfi Cafe & Restaurant Ürün Görselleri


Mantı Keyfi C&R ürünlerinin bazı görselleri aşağıda sıralanmıştır... Mantı Keyfi görsel, ve lezzet açısından farklı ve çok tercih edilen ürünlerini özellikle teşhir ederek 
müşterinin ilgisin çekmek istiyor... 

Mantı Keyfi: En iyi mantıyı anneler yapar, sonra biz..
"İçinde sevgi olan ürünlere ihtiyaç vardı, 
onun için Mantı Keyfi'ni kurduk."
Dana etli buharlı mantı... 
Bu mantıyı  bir kez yiyen her zaman yemek ister.. 
Böyle lezzetlisi sadece Mantı Keyfi şubelerinde var..

 Kıymalı Yeşil Mantı, Kızarmış Mantı (Kıymalı, ıspanaklı), 
Kıymalı Klasik Mantı, Kepekli Mantı (Kıymalı, Ispanaklı), 
Klasik Erişte, Taze Makarna
 Zeytinyağlılar, Salatalar, Gözleme, Sıkma Portakal Suyu
Sevgi Böreği (Kıymalı, Peynirli), 
Mini Çiğ Börek (Kıymalı, Peynirli, Patatesli), 
Hayvancık Şekilli Çocuk Menü, İrmik Helva, 
Dondurmalı İrmik Helva, Çikolatalı Mantı. 

Kahvaltı, Çorba, Etli Yaprak Sarma
Sıcak İçecekler & soğuk İçecekler

Afiyet olsun:))
www.mantikeyfi.com