11 Eylül 2010 Cumartesi

Karasu'da Zaman 2010=Bir iyi, birkaç kötü haber var.

11 Eylül 2010'da Karasu'da neler oluyor?..Bayramlaşıp gezip tozarken gördüklerimi belki birilerinin dikkatini çeker ve care olur diye paylaşıyorum..
1-Seyit Usta 4X4 Forklift Yapıyor..
2-Maden Deresi Garip, terkedilmiş ve kurtarılmayı Bekliyor..
3.Tuzla yükseliyor..
4-Karasu Merkezde yıllardır mezar gibi duran metruk bina neyi bekliyor?..
5-Turistik Karasu Plajı ve Kumsalı Bitti Şimdi Liman, Müzikhol zenginliği var..Karasu Çarşısından denize girme ayrıcalığı zamanı..yaklaşıyor..

SEYİT USTA: ”4X4 FORKLİFT YAPIYORUM..KARASU’NUN ÇOĞRAFİ KOŞULLARINDA KUMDA VE HERTÜRLÜ ARAZİDE İLERLEYEREK GÖREV YAPACAK FORKLİFT PROJEM BİTMEK ÜZERE” DİYOR.
Bu gidişimde yine her gidişimde sorduğum soruyu sordum Seyit Usta’ya: “Seyit Usta yeni bir şey var mı?..” Hemen cevap verdi.”Olmaz mı gülüm.. 4 ÇEKER FORKLİFT yapıyorum.. Karasu’da hem denizde kumda, hem de yolda arazide seyir edecek işini görevini yapıp geri gelecek forklift’in yapımı son aşamaya geldi..” “Peki ne zaman biter dedim” “Belli olmaz, 2000 TL noksanım var..onu kazanıp malzeme almam lazım ki forklift bitsin.”

SEYİT USTA=KARASU'DA İCAT, BULUŞ GİRİŞİMCİLİĞİN ÖRNEK İSMİ.
Karasu’ya her geldiğimde ailemi, arkadaşlarımı, kaybolan kumsalımızı dolaşırım ama bir kişi, bir yer var ki orayı özel olarak ziyaret ederim Karasu’da ters giden, tükenen doğa ve kaynakların aksine burada yeni fikirler, makineler, buluşlar yapılır, iş üretilir aş üretilir.. Bir başına ailesi, çocuklarıyla kendini beynini ve sevgisini işine veren Seyit Usta’yı ne zaman gitsem yerinde bulurum ve hep çalışır, hep üretir Karasu ve memleketi için.. Bu bayram ziyaretinde yine SEYİT USTA’yı mekanında ziyaret ettim ve “DÜN DEĞİL; BUGÜN VE YARIN”a dair projeleri konuştuk görüştük.. Seyit Usta’nın mucit-buluşçu tarafını ve proje, beklenti ve isteklerini anlatmak heyecanına ortak olarak birlikte bir şeyler üretebilmek amacıyla paylaşmak istedim.
Seyit Usta duvar taşı üretimi esnasında ihtiyaç duydukça ürettiği makinelerin başında mıcır kırma makinesi geliyor. Devamında 4 ay gibi kısa bir sürede şu anda kullanmakta olduğu büyük forklifit üretmiş. Bu forklift’in emsallerine göre üstün özelliği her hangi bir oto yol vasıtası gibi görev yerine kendi marifetiyle gitmesidir. Kamyon üstünde taşınmayacak kadar çevik ve kullanışlıdır. Site içlerinde yaptığı yapı ve duvarlarda kullanmak amacıyla kamyonet kasasına sığabilecek büyüklükte kepçeyi daha sonra icat etmiş ve hem kendisi hem de ihtiyacı olan diğer işletmecilere kiralamaktadır. Karadağlı Ahmet Tural’ın atölye ihtiyacı için “otomotik sap soyma tornası” ve bunu gibi pek çok makine yapmış ve yapmaktadır Seyit Usta..
KARADENİZ VE KARASU KUMSALI İNTİKAM ALIYOR..ÖNÜNE GELENİ YIKIP YUTUYOR.

ŞUBAT 2009=KAYBOLAN KUMSAL ÜZERİNDEKİ İSKELEDEN ÖZ-SU GÖRÜNÜMÜ:
iki ay önce gelmiştim KARASU'ya..durum o zamana göre daha perişan.. ortalık ABD'nin terkettiği IRAK'a benziyor.. Plajımız 10 km lik bitik-yitik kumsalımız ve göğe yükselen dalgalarıyla (savaş zamanı hali ile) BEYRUT ve DENİZİNİ andırıyor.. Güzelim Turistik Karasu'muzu yeyip bitirenlerDE ortalarda itibarlı adam gibi gezip dolaşıyor, zamanı gelince oy istemek tekrar seçilmek ve yönetmek için.
BÖYLE GİDERSE YAKIN BİR GELECEKTE KARASU MERKEZ ÇARŞIDAN DENİZE GİRERİZ.

EYLÜL 2010=KAYBOLAN KUMSAL ÜZERİNDEKİ İSKELEDE KAYBOLMUŞ..ÖZ-SU'DA KAYBOLUYOR..
Karasu plajının tam orta yerine mezar taşı gibi dikilen Liman eko dengeyi bozup kumsalı alıp götürünce şimdide hemen yanındaki ev va barakaların yıkılma mecburiyeti doğdu.. Yanına Tersaneyi yaslamak için Liman yapmak gerekiyordu..Kumsal kaybolunca yeni kumsal oluşturmak içinde ev ve barakalrı yıkmak ve düzenlemek yapmak zorunlu hale geldi.. Korkarım bu gidişle Karadeniz Karasu merkez çarşıya kadar gelir marifetli İdarecilerimizin gayret ve çalışmalarıyla..

EYLÜL 2010=KARASU'NUN KAYBOLAN KUMSALI VE ÜZERİNDE KURULAN SONRADA YUTULAN İSKELESİ, YIKILAN ÖZ-SU'NUN EN SON RESMİ

KARASU-TUZLA'DA GÜZEL ŞEYLER OLUYOR..KARANLIKDEREYE DOĞRU KANO TURU, CAFE&RESTAURAN, BUNGALOV VE SAKARYA NEHRİ İLE KARANLIK DERENİN KESİŞTİĞİ TUZLA MUHTEŞEM..İNŞALLAH ÖYLE KALIR..

Karasu şehir girişindeki Tuzla mevkii yeni yeni, keşfedilmeye başlamış.. Sakarya nehrinin Karadeniz'le kyçaklaşmak için aceleyle aktığı yatakda kurulmuş Tuzla.. Verimli tarım arazileri ve fındık bahçelerii göğe yükselen ormanları ile cennetten bir köşe burası.. İşte Tuzla'da yakın zamanda yapılan düzenlemeler turizm ve Ddğa adına iyi gelişmler. Kano, cafe%restaurant, ve küçük satış noktaları oluşmaya başlamış. Daha kontrollu ve bilinçli yapılabilirse Tuzla; Acarlar Longozu, Maden Deresi gibi önemli bir çekim merkezi olabilir.

KARASU'NUN EN ÖZEL VE GÜZEL YERİ MADEN DERESİ GARİP VE KADERİNE TERKEDİLMİŞ DURUMDA..

Maden Derseini ilk kez 1978 yılında bir grup arkadaşla dere içlerinden zar zor ilerleyerek görmüştüm.. Patika yol bile yoktu ama şelaleye vardığımızda orada bir balık lokantası vardı.. Çay içtik karnımız doyurduk ve ben çok şaşırdım.."Bu adam burada niçin ve nasıl bu lokantayı kurmuş" diye..
O lokanta bir yıl sonra sele kapıldı ve gitti.. daha sonra 1992'de Kuyumcullu Köyü'nden Şeref İskender daha aşağılarda başka bir alabalık lokantası açtı.. İşler iyiyidi ama onuda sel aldı götürdü.. 3-4 yıl oaralara yol yapılamadı. Sonraları Komşu Köy'den başka bir yatırımcının ilgisini çekti Maden Deresi ve orada otel, kamp ve mesire yeri olarak yatırım başlatıldı.. Fakat tamalanamadı. Şimdi o tesisler mezbelelik ve perişan durumda..
Ve ben aracımla asfalt yoldan şelaleye kadar bu bayram gününde gittim ve hiç kimseye rastlamdım..bir bardak çay bile içemedim.. tam 32 yıl sonra bu gün..
200 yıl önce Fransız'ların maden ocağı işlettiği ve bugün dereden göğe yükselen ormanları olan Maden Deresi kurtarılmalı, Karasu've Turizm'e kazandırılmalı:

MADEN DERESİ'Nİ KURTARMA SORUMLULUĞU KARASU KAYMAKAMI VE BELEDİYE BAŞKANINA AİTTİR.
Bir yerde mahalli yada mülki amirseniz o bölgenin kaynaklarını doğru kullandırmak mecburiyetindesiniz.. YAPILMASI GEREKENLER (ÖNERİ):
1-Maden Deresi'nde başlayan inşaatın sahipleri ya inşaatı tamamlamalı ya da yıkıp eski durumuna getirmelidir.. Doğa ve cevreye verilen zarar ve kirlilik önlenmelidir.
2-Eğer bu olamıyorsa tesisler uzun süreli bir kontrat ve teşvikle başka bir iletmeciye ya satılmalı, yada kiralanmalıdır.
3-Bu işin çözümlenmesi için Kaymakamlık, Belediye, Özel İdare, Mal Müsürlüğü ve ilgili birimler bir araya gelmeli ve mutlak bir çözüm bulunmalı..
4-Mevcut tesislerle birlikte Bungalov, cadır, yürüyüş ve gençlik kampı ile ilgili projeler hazırlanmalı..
KARASU ŞEHİR MERKEZİ'NDE YILLARDIR BİR MEZAR TAŞI GİBİ DURAN BU METRUK YER; PEKÇOK ALMANCI VE GURBETCİNİN EMEK, BİRİKİM VE HAYALLERİNİN GÖMÜLÜ OLDUĞU BİR MEZAR GİBİDİR.

Nedendir bilinmez "Hak-Hukuk" diye nutuk atan idreciler, politikacı ve yöneticiler bu binanın etrafında seçim turları atar, bir güzel iktidar olur düğün bayram ile gelir giderler..
Ne olacak bu binanın hali, yöneten ve yönetilenlerin dikkat eksikliği, durum ve ahvalı.
veeEEEE FİNAL FOTOĞRAFI!..=KARASU 2010 İMAJ=

LİMAN!...
RESTAURANT!..
MÜZİKHOL!..
TERSANE!...
VE DE...
KAYBOLAN KUMSAL!!!...

Yakup Aksoy
Mantı Keyfi-Kurucu Ortak
11 EYLÜL 2010 Cumartesi Karasu-Sakarya
http://www.yakupaksoy.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder