28 Mart 2015 Cumartesi

Karadeniz Kültürüyle Günlük Hayatta Girişim Marka ve Pazarlama Faaliyetlerinin Önemi

BİR BÖLGENİN KÜLTÜRÜ ÜRÜNE CAN KATAR, MARKA OLUR BAŞKA BÖLGE İNSANIN TİCARİ VE SOSYAL HAYATINI ETKİLER
Günlük yaşantımızda tükettiğimiz kullandığımız veya yaralandığımız her ürün, her uğraş ve faaliyetin özünde bir kültürün ve ticari faaliyetin değerleri vardır.

Günümüzde Rock Festivalleri ile “Cola, hamburger ve Amerika Kültürü” servis ediliyor.

Global fast food markalarıyla “Ayaküstü ye-hesabını öde ve mekanı terk et” kültürü yerleştiriliyor.

Flarmoni Orkestrasına sponsor olan markalar Batı tarzı yaşam ve alışkanlıklarının öğretilmesine katkı sağlıyor.

KARADENİZ KÜLTÜRÜNÜ MÜZİKLE, TİCARETLE, İDAREYLE, SANATLA YOĞURUP BAŞKA KÜLTÜRLER VE İNSANLARLA BULUŞTURMALIYIZ.
Karadeniz insanının temel karakteristik yapısında canlı olmak, çözüm-icat üretmek, pozitif enerji ile dolu olmak, yardım etmek, her türlü hayat şartlarında esprili ve üretken olmak vardır.

İşte bu karakteristik özelliklerin altını kazıdığınızda kemençeyi, tulumu gaydaları ve horonu görürsünüz.

Karadeniz dağlarında vadilerinde üç baş ineği ve 2 baş tavuğu ile köy, mezra, yayla arasında hayat süren insanların zor ama bir o kadar de keyifli ömürlerini görürsünüz.

Bu karakteristik özelliklerin altında ufacık tarlasını kazıp ekip dikerken tarla dibine kayan toprakları sırt sepeti ile yukarı taşıyan insanımızı görürsünüz.

Bu karakteristik özelliklerin altında yayla yolunda önünde arkasında sırtında ineğini çocuğunu, yastığını, yorganını, gazını bezini tuzunu taşıyan insanımızı görürsünüz. Mola yerinde yüklerini dertlerini bir tarafa bırakan insanların saatlerce kemençe ve tulum ile horon oynadığını görürsünüz.

Bu karakteristik özelliklerin altında her türlü hayat zorluğunda atma türkü söyleyerek iş yapan Karadeniz insanını görürsünüz.

Horon oynarken, yayla yolunda giderken imece ile mısır ve fındık ayıklarken oradaki herkesin eşit olduğu kardeş ve insan olduğunu görürsünüz.

İşte bu güzelliklerin bestesi yapılmalı.

Bu yaşanmışlıkların filmi yapılmalı.

Bu tablonun fotoğrafı yapılmalı.

Bu kriterlere uygun gündelik iş hayatı tanzim edilebilmeli.

En önemlisi bu kültürel değerlerin envanteri çıkarılmalı kayıt altına alınmalı.

“LAHANA SOSLU HAMSİLİ MANTI”YI BENİM DOĞDUĞUM BU TOPRAKLARDAN ALDIĞIMIZ GÜÇ VE İLHAMLA TÜRKİYE VE DÜNYA İNSANI İÇİN ÜRETTİK
Yukarıda saydığım pek çok güzelliği dokuz yaşına kadar yaşadığım Manahoz Vadisinin en yüksek yeri Kacalah Dağında Güneşli Köyünde teneffüs ettim.

Manahoz Vadisinde benim gibi yaşayan herkesin büyürken duyduğu ve yaşadıkça hiç unutamayacağı sesler vardır: Bu seslerin başında Ezan Sesi gelir sonra Kemençe sesi, yağmur sesi, dere suyunun sesi, rüzgar sesi, ağaç yapraklarının sesi, kuş sesi…

Bütün bu sesler masmavi bir gökyüzü ile yemyeşil bir yeryüzü arasında yaşadığınız bir tablo içindedir.

Hasbelkader şu an Kurucu Ortağı olduğum Mantı Keyfi ile 20 franchise Şube ile Türkiye genelinde 250 kişiyi istihdam ediyor. İnşallah kısmet olursa yurt dışında da faaliyetimiz olacak.

İşim ve bölgem ile ilgili olarak 2011 yılında  “Lahana Soslu Hamsili Mantıyı” ürettik. Bu gün hem Karadenizliler hem de Karadenizli olmayan herkes Lahana Soslu Hamsiyi 20 tane Mantı Keyfi restoranımızda yiyor bir ucundan Karadeniz ve Kültürüyle lezzetiyle buluşmuş oluyor.

Lahana Soslu Hamsili Mantı şöyle yapılıyor:
Izgara edilen hamsilerin kılçıkları alınır soğan ve karabiberle rondodan geçirilir. İnce hamurun içine kapatılır. Mantılar 180 derece yağda patates gibi kızartılır.

Daha önce yapılan lahana yemeği ve muhlama rondodan geçirilir, çikolata sos kıvamına getirilir.

Kızarmış Hamsili Mantılar Lahana sosuna bandırılarak yenilir.

“LAHANA SOSLU HAMSİLİ MANTI”NIN SUNUMUNU MEKAN AÇILIŞI İLE TULUM ÜSTADI REMZİ BEKAR YAPTI.
Tulum Üstadı Remzi Bekar Mart 2015’de İstanbul Ümraniye’de hem mekan açılışımızı hem de Lahana Soslu Hamsili Mantıyı test ederek sunumunu yaptı.

İşte konuşmaya başladığım andan beri size vermek istediğim mesajın özeti buydu. Biz kültür ve sanat insanlarımızı ticaret ve sosyal yaşantımızın her yerine yanına koyup baş tacı edebildiğimiz zaman kültürümüz ve ustalarımızda yaşatılmış olacaktır.

Yani Fast Food Tarzı Hamburger ve Cola Rock Müziği ve kültürüyle servis ediliyorsa...

Bizde Lahana Soslu Hamsili Mantıyı Kemençe Tulum, Türk Müziği ve Kültürüyle  servis ederiz.

Sloganımız Şöyle:
Hamsi Karadeniz’den Lahana Bahçemizden
Lahana Soslu Hamsili Mantı
Hepimize Afiyet Olsun.

Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 

Yakup Aksoy 
Mantı Keyfi Kurucu Ortak
Kemençe Sanatçısı
28 Mart 2015 Beykoz Istanbul