3 Kasım 2009 Salı

"DİKEN YAPRAĞI" İŞSİZLİK VE DOMUZ GRİBİ İÇİN CARE OLABİLİR

KARADENİZDE BİNLERCE ŞİFALI VE DOĞAL BİTKİ ÇİCEKTEN MEYVE OLMA SÜRECİ SONUNDA ZİYAN-GÜBRE OLUYOR. EKONOMİ VE ŞİFA ANLAMINDA BOŞA TÜKETİLEN BU DOĞAL KAYNAKLARIMIZI DEĞERLENDİRMEK İÇİN KAMU-ÖZEL KESİMİN DİKKATİNİ ÇEKMEK İSTİYORUZ
1700 metre Rakımda Trabzon, Sürmene, Köprübaşı,Güneşli Köyü'nde yaşayan Fono Dayı "DİKEN YAPRAĞI" sayesinde Nazım Bilgin'le bir yerde buluşmuş.. 840 KG DİKEN YAPRAĞI X 0.40 KRŞ.= 336 TL'lik Ticaret oluşmuş.. Fono Dayı geçim sağlamak adına, arıcılık, katırla yük ve eşya taşımacılığı yapmak, bağ bahçe işleri ve orman menşeli el ürünleri üretim işi yapmış. Diken yaprağı ve bu paralelde karadenizde yüzlerce binlerce şifalı doğal-ekolojik bitki mevcut. Bir dönemde bir defada yapılan bu alışverişi irdeleyip bu konuda üretim, istihdam, paylaşım adına neler yapılabiliri gözden geçirdik.
Merhum Nazım Bilgin İşletmesininin yeni kuşak sahibi Süleyman Bilgin konu hakkında bilgi, heyecan ve yüksek donanıma sahip..Baba mesleğini memleket ve insan sevgisiyle birleştirmiş ekonomik idari ve bölgesel zorluklara rağmen ilerliyor.."Bu yaz sadece bir köye satınaldığımız şifalı ot bedeli olarak 100 bin TL ödedik" diyor. Nazım Bilgin ve sonra devam ediyor "Karadeniz'de ormanlarda, derelerde, yaylalarda yetişen onlarca benzer ürün var.. Yaban Mersini (Ligarba), arslan pencesi, ısırgan otu, yayla cayı, ve bunlar gibi pek çok doğal organik ürünler mevcut.. Bu değerlerimizi ürün, iş ve istihdama dönüştürmek için yeterli finansman, techizat ve bilgi desteğine ihtiyacımız var."diyor..
SÜLEYMAN BİLGİN "KARADENİZ BÖLGESİNDE YETİŞEN LİGARBA, YAYLA ÇAYI, ARSLAN PENCESİ, ISIRGAN OTU TOHUMU VE BENZER ÜRÜNLERİ TÜKETEN KİŞİLERİN DOMUZ GRİBİ VE BENZER HASTALIKLARA YAKALANMA RİSKİ OLMAZ DİYOR.

Süleyman Bilgin yörede yetişen şifalı bitkilerin rutin olarak kullanılması durumunda bağışıklık sisteminin gelişeceği ve Domuz Gribi ile benzer hastalıklara yakalanma riskinin azalacağını belirtiyor.. Bu aktivitenin hem bölge insanına iş hem de tüketenlere şifa sağlayacağını ifade ediyor.
"BİR DÖNEM DİKEN YAPRAĞI VE FUSKAYI KURUTUP İŞLEYEREK ÇAY ÜRETTİK, AVRUPAYA İHRAÇ ETTİK"
Süleyman Bilgin "6 yıl önce Avrupa'dan diken yaprağı ve fuska (böğürtlen) karışımını içeren çay ürettik sattık..İyi de oldu. bu ve benzer ürünlerin rafta satışı ve pazar büyüklüğü bizi heyecanlandırıyor.. Bizim penceremizden dünyaya bakabilen Kamu kesimi, üretici ve bölgede yaşayan halk ile entegre bir çalışma imkanı kurabilirsek herkes kazançlı çıkar diye düşünüyoruz." diyor..