16 Şubat 2011 Çarşamba

Mantı Keyfi Ayşen Laçinel Perakende Buluşması Konu Başlıkları


1.BÖLÜM GİRİŞ:

MANTI KEYFİ NASIL BİR MARKA, BU GÜNKÜ DURUMU NEDİR?
6 yıl öce evimizin 5 m2’lik mutfağında bir sofra bir oklava ile başlayan Mantının global marka olma hedefiyle ilerleme hikayesi. Bu gün 60 adet kurumsal toptan satış noktası, 22 Şube, 220 çalışan, 10 milyon dolarlık yıllık perakende satış hasılatı, 2 milyon dolar yıllık maaş ödemesi ve 2011’de “Dünyada TÜRKÇE MENÜ ile Mantı Keyfi” gündemi ile ilerleyen bir marka Mantı Keyfi..

2004 yılında ilk restaurantı açmadan önce bir yıl ar-ge yaptık 100 USD yatırım yaptık ilk anda..

Türkiye ve dünyanın EN küçük, elit sağlıklı ve hızlı restaurant zinciri Mantı Keyfi

Mantı Keyfi garsonla masaya servis, paket servis, elde taşınan fast foot tarzı servisle hizmet verebiliyor.

Mantı Keyfi A’dan Z’ye Türkiye, Türk Anadolu ve bu coğrafyada olan her türlü ürün ve değerden besleniyor..


MANTI KEYFİ ORTAKLARININ PROFİLİ VE SERMAYE YAPISI:
YAKUP AKSOY: Trabzon Köprübaşı Güneşli Köyü doğumlu Sürmene’den başlayıp Göneşara-Kacalah dağında sonlanan Manahos Vadisinin havası ve kimyası ile büyüyen bir kişi.. Manahos Vadisi pek çok iş adamı, yönetici ve profesyoneli yetiştirmiş; en çok bilinenlerin başında merhum Adnan Kahveci ve Vali Recep Yazıcıoğlu geliyor..Bu vesileyle aynı vizyonu paylaştığımız büyüklerimizi saygı ve sevgiyle anıyoruz..

Karasu Lisesi Marmara Üni. iktisadi ve İdari Bilimler Fak. Mezunu.
Pazarcılık,tabelacılık, grafikerlik, manav, çiçekçilik işleri yaptı..Muhasebe müdürlüğü ile başlayıp Genel Müdürlükle biten 10 yıllık profesyonel iş hayatı var..
Yönetim Danışmanı, Karikatürist, Yazar ve Kemençe Öğrencisi..

MUKADDER ÖZBAYRAKTAR AKSOY: Nasrettin Hoca’nın memleketi Sivrihisar-Eskişehir doğumlu Tatar-Kırım Kökenli..

Çamlıca Kız Lisesi, Marmara Üni. İktisadi İdari Bilimler Mezunu. Bilgisayar eğitim ve satış uzmanlığı, Mali İşler Müdürlüğü, Bütçe-Finansman ve Stok Yönetimi, Tekstil ve Konfeksiyon konularında uzman.. Emekli SMMM.


SİHİRLİ DENKLEM “ÜRETMEK VE PAYLAŞMAKDIR” İŞİN HAMURU VE MAYASI BİLGİ, SEVGİ, SABIR İLE ÇALIŞMAKTIR.

YAKUP ve MUKADDER AKSOY 20 yıllık evli ve 10 ile 16 yaşında iki çocuk sahibi..
İşletme sermayesi olarak “ÜRETMEK VE PAYLAŞMAK” fikrini uygulamak için ücret gelirinden elde ettikleri bir miktar birikimi kullandılar.. İşin mayası ve hamuruna “bilgi, sevgi, sabır ve çalışmayı” eklediler.

Bu gün en başarılı etkin markaların başında gelen 1998’de kurulan google, 2005’de kurulan facebook, ve 1975’de kurulan Microsoft’un içeriğinde de benzer denklem ve bileşenler vardır.. Bu denli kullanıcısı ve değerinin yüksek olması markanın niteliği ve işlevinden kaynaklanmaktadır..


NİÇİN MANTI KEYFİ’Nİ KURDUK?..
Emekliydik ama daha yapabilecek çok işimiz vardı.. Bu birikim ve deneyimi toprağa getirmek haksızlık ve israf olur diye düşündük.. Kendimiz ve toplumumuz için daha çok şeyler üretip paylaşmamız lazımdı..

Çocuklarımız ticaretle büyümeliydi..

Maya Kahvaltılık Marketi’ni kurduk, her şeyin A kalitesini sattık ama satmaya değer kaliteli bir mantı bulamadığımız için Mantı’dan marka yapmaya karar verdik..

İçinde sevgi olan ürünlere ihtiyaç vardı, onun için Mantı Keyfi’ni kurduk..

Seçtiğimiz iş sevebileceğimiz ve deneyimlerimizi kullanıp başarabileceğimiz bir iş olmamalıydı..

Zor olmalıydı ve taklidi kolay bir iş olmamalıydı.. Dünyada ve Türkiye’de yükselebilmeli geniş kitlelere hitap etmeliydi.


MANTI KEYFİ MENÜSÜ VE OLMAZSA OLMAZLARI:
Mantı Keyfi Mutfağında 45 çeşit mantı üretilip satılmaktadır.. Restaurantlarda 10 çeşit mantı her an bulunmakta ve sunulmaktadır.. Klasik, Kızarmış, Kepekli, Karidesli, Lahana Soslu Hamsili Mantı olmak üzere kıymalı, ıspanaklı, dana etli mantılar sunulmaktadır.. Sevgi böreği ve çikolatalı mantı çiğbörek ve ara sıcaklar, çorba, etli, yaprak sarma, salata sıcak ve soğuk içecekler ile trend bir cafe&restaurant konseptidir Mantı Keyfi..

Ürünler sağlıklı ve hızlı olmalıdır, kolay sunulabilmelidir, Türk, Türkçe ve Anadolu orijinli olmalıdır..


BİZ “İŞ ADAMI” YA DA “İŞ KADINI” DEĞİLİZ.. “”İŞİMİZİN ADAMI” YA DA “İŞİMİZİN KADINI” OLABİLİRİZ ANCAK..
İşimizle ilgili her pozisyonda bizzat çalıştık ve çalışırız.. Kurucu ortaklar olarak garsonluk, paket servis elemanı, aşçı, temizlikçi her ne gerekiyorsa o işi yaptık.. İşin içinde olmaktan dolayı işle ilgili yaşadığımız problemleri anında tespit edip çözümler ürettik..


2.BÖLÜM GELİŞME:

PANİK YOK, İŞLER KONTROL ALTINDA..HER ŞEY DAHA GÜZEL OLACAK!

2004 Ekİm Kavacık’da ilk restaurant kuruldu.. 1 yıl olmadan beş şube ye ulaştık, markanın çıkış yeri Kavacık Maya Kahvaltılık Marketimiz dahil 6 noktayla birlikte kontrolsüz ve hızlı büyümekten dolayı finansal dengemiz bozuldu.. Tüm restaurant ve iş yerlerimizi kaybettik 2007’de.. Yetmiyormuş gibi bir sürü borç ve icra takibiyle ortada kaldık..

Ama ümitsiz olmadık işimize kendimize sahip çıktık ve bu düşüşten ders alarak ve büyüyerek çıkmayı başardık..


“DİKEN BATTIĞI YERDEN ÇIKAR”
2008 Nisan Kavacık Merkez Restaurant ve Yönetim Yerimizde bir öğlen vakti fotoğrafı:
1-Bir alacaklılımız alacağında dolayı hacze gelmiş tüm malzeme ve demirbaşı yediemin olarak yazıyor..
2. Bir başka masada o gün 200 şubeli franchise bir markanın satış müdürü restauranlarında satmak için bizden mantı satın almak istiyor.. “Biz, bizimle aynı lokasyonda faaliyet gösteren markalara ürün satmayız, satamayız..” deyip o firmaya mal satmıyoruz..
3. 15 bin TL’lik karşılıksız çekimizi faiziyle birlikte 22 bin lira olarak tahsile gelen bir avukata mal satıştan dolayı alacağımız olan bir firmaya gönderiyoruz.. fatura suretlerimizle..
4. Bizim ikinci franchise şubemiz olan Kale Center AVM işletmecileri Franchise sözleşmesini imzalamak ve bedelini ödemek için kapıya yakın masada oturuyor.
5. Türkiye ve dünyada önemli yatırımlar yapan bir grup Mantı Keyfi’ne birkaç milyon dolar değer ile % 50'si için ortaklık teklif ediyor ve bu grubun danışmanları bir başka masada müşteri ve hareketliliğini keyifle izliyor.
6.Bütün bu hareketlilik öğlen vakti olduğu için cevre iş yerlerinde çalışanlar yemek yiyor ve hazırlanan paket servisler müşterilere gönderiliyor..
O pazartesi günü Rüzgarlı Bahçede gün bittiğinde çok yorgunduk ama başarmıştık.. Hem işimizi yürütüp hem de itibarımızı korumuştuk..
Akşamleyin kendimizi ödüllendirdik: Kanlıca'da Uğur Abi'den Pura şekerli Kanlıca Yoğurtu alıp iskelede denize bakarak yedik.. Ve hemen yandaki İsmail Ağa'da kendimize bir demlik çay ısmarladık.. Yorgunluk bitmişdi. Yarın daha zor iş ve görevleri başarmak için hazırdık yine..
Zamanı geldiğince borçlarımızı ödedik ama hiç bir zaman ümitsiz olup panikle işi bırakmadık..


“EVİMİ, İŞİMİ, ÜLKEMİ SEVİYORUM”
Her şey sevgi ile başlar.. Yaptığımız işi severek yapıyoruz.. İşi yaparken bir aile bireyi olarak ülke ekonomisine de fayda sağladığımızın bilincinde olmalıyız.. Karşı olduğumuz yanlışlar, durumlar, ürünlerin için alternatif doğru örnekler ürün ve markalar üreterek ilerlemeliyiz..


“EN İYİ MANTIYI ANNELER YAPAR, SONRA BİZ”
Türkiye ve Dünya Mutfağı ürünü mantının en iyisini yapmak ve sunmak hedefiyle yola çıktık.. Bu konuda başarılı olduk ama biliyoruz ki “En iyi mantıyı anneler yapar, sonra biz..” Çünkü Anneler yaptıkları her şeye sevgi katar.. Bizde aynısını yapmak için çalışıyoruz ve onun için seviliyoruz.. Bu slogan bir ajans çalışması değildir.. Restaurantımızda zaman içinde müşteriyle birlikte seslendirilmiştir..



3-İLERLEME:

MANTI KEYFİ VİZYONU VE İLERLEME YOL VE YÖNTEMLERİ:
DURUM HER NASIL OLURSA OLSUN ÜRÜN VE HİZMET KALİTESİ DAİMA SÜRDÜRÜLMELİ HİÇBİR ŞEKİLDE TAVİZ VERİLMEMELİ
Finansal dengemizin bozulduğu 2007 ve 2010 yıllarında bir taraftan işimizi büyüttük bir taratan da icralarla, hacizler ve parasızlıkla uğraştık.. Müşteriye getireceğimiz mal için benzin parası bulamadığımız zamanlar oldu.. Bu zor durumlarda bile etimizin, unumuzun, ve kullandığımız malzemenin kalitesiyle hiç oynamadık öncelikle ürün ve hizmet kalitemizi koruduk ve çok faydasını gördük, görüyoruz..


KAPIMIZDAN İÇERİ GİREN HERKES POTANSİYEL BİR ALICIDIR..BU GELEN DİLENCİ BİLE OLSA..
Mahalle içinde olan Merkez restaurantımızdan içeri giren ve dilenciden “At bir siftah, sonra saat beşte gel beş katını al!” deyip 1 lirasını aldık… Dilenciden bir lira almak bizim bu konudaki atak tavrımızı gösterir ve çok önemlidir..


BİZİMLE ÇALIŞAN, İŞ YAPAN HERKES MANTI KEYFİ’NİN VİZYONU HEDEFLERİ VE HEYECANINI HİSSETMELİ, ANLAMALI.. EĞER BU HEYECANI KARŞIMIZDAKİ ALMAMIŞSA BİZ ONUNLA ÇALIŞAMAYIZ..
Bizimle çalışan ister işçi, ister danışman, uncu veya kasap, matbaacı veya sucu her kimse ona mantımızı yediririz.. Durumumuzu ve hedeflerimiz anlatırız eğer karşımızdaki bizi anlar ve heyecan duyarsa onunla çalışırız yoksa çalışamayız..
Bizimle iş yapan Mantı Keyfi şubelerinde de aynı kriter geçerlidir eğer mantıyı, Mantı Keyfini ve bizi sevmediyse dükkanı, parası profili her ne olursa olsun onunla çalışamayız.. Biz bu durumu kurumsal yapımıza monte etmeye çalışıyoruz.


PERSONELE YEMEK BEĞENDİREMEDİK..ŞİMDİ KENDİ YEMEKLERİNİ SIRAYLA YAPIP YEMEK YİYORLAR.
Personel idaresi Türkiye ve Dünyada en zor iştir.. Kendi restaurantımızda özel aşçılara yaptırdığımız yemeği beğenmeyen üretimde çalışan hanımlara.. “Artık size dışarıdan yemek gelmeyecek.. bundan sonra kendi yemeğinizi sırayla yapıp kendiniz yiyeceksiniz”.. dedik ve 4 yıldır personelimiz kendi yemeğini yapıp yiyor..


MAAŞLA ÇALIŞAN İŞÇİLERİMİZ GÜNDE EN FAZLA 8 KG MANTI KATLARKEN KG VE ADETLE ÜRETMEYE BAŞLADIK..ÜCRET VE YÖNETİM POLİTİKAMIZ İLE AYNI İŞÇİNİN GÜNDE 30 KG MANTI KATLAMASINI SAĞLADIK..
İlk zamanlar üründe lezzet ve standardı sağladık ama maaşla çalışan işçilerimizin dinleme, yeme içme ve sosyal ihtiyaçları bir işçinin günlük 8 kg mantı katlama performansını aşamadı.. Kg ücretle mantıklı bir çalışma denklemi kurduk aynı işçiler verimliliği 3 kat; maaşlarını 2 kat artırdılar..
Yaz günü bolca yesinler diye satın alıp üretime koyduğumuz karpuzları yemediler “karpuzları yeyince tuvalete fazla gidiyoruz.. az mantı katlıyoruz.. onun için karpuz yemiyoruz” dediler..


“SİZ EĞLENCEYE GİDEMİYORSANIZ, EĞLENCE SİZE GELSİN!..”
İş sorumluluğu ve zamanında bitirme konusunda taviz vermeyiz.. Ama mesai içi dışı demeden her fırsatta eğlenceli ve komik işler yaparız.. Gün içinde çok önemli bir yoğunluk yoksa orman evimizde personelle birlikte mangal yakabiliriz, veya boğazdan gecen balıkları yakalayıp hemen ızgarasını yapar yeriz. Statükoyu sevmeyiz, performansa bakarız..

Kemençe öğrenmek, boğazda ya da Beyoğlu’nda olmak işimizin bir parçası gibidir.
Spor, müzik, şenlik ve etkinliklerde Mantı Keyfi restaurantı kurar hem eğlenir, hem reklam yapar hem de para kazanırız..

Rock’n Coke Festivalleri, Hıdrellez Şenlikleri, Sultanahmet Ramazan Şenlikleri, Caz Festivalleri, At Yarışı, Yat yarışı gibi her yerde olabiliriz..


BİR DEFASINDA BİR PORSİYON MANTIMIZI YİYEN DUBAİ’Lİ PRENS AYNI MANTIDAN 100 KG=500 PORSİYON SİPARİŞ VERDİ.. ÜRÜNÜ DONUK OLARAK PAKETLEDİK HAVAALANINDA TESLİM ETTİK VE ÖZEL UCAĞIYLA DUBAİ’YE YOLLADIK..
Kapalı Çarşıdaki bir satış noktamızda bir tabak mantımızı yiyen Dubaili Prens ürünümüzden 100 porsiyon sipariş verdi.. Sonraki yıllarda Dubai’den Franchise almak için görüşmeler yapsak da koşulların tam oluşmamasından dolayı final yapamadık.. Satış miktarından daha çok ürünün bu denli talep görmesi bizi çok memnun ve motive etti…


TASARLADIĞIMIZ KUTU İLE PAKET SERVİS İLE MANTI KEYFİ ÜRÜNLERİNİ SUNDUK SATIŞLARIMIZ %40 ARTTI.
Yemek sepeti üzerinden sipariş veren Seden Gürel siparişin altına şöyle bir not düşmüştü.. “Lütfen mantılarımı getirirken sosunu ve yoğurdunu dağıtıp, dökmeyiniz”. Gerekeni yaptık yoğurt, sos ve mantıyı ayrı kaplar ve aynı paket servis kutusuna koyduk satışlarımız %40 arttı..


“MANTI’NIN MARKASI MANTI KEYFİ ROCK’N COKE’DA OLMAZSA FESTİVAL EKSİK OLMUŞ OLUR…”
2007 yılında pazarlama ve marketing faaliyetlerine hız verdik.. Açık alanlarda müşterinin olumlu tepkisini görünce bu konuda en büyük organizasyon olan Rock’n Coke festivaline katılmak için baş vurduk.. Ama 30-40 bin kişinin olduğu bir festivalde mantı-gözleme nasıl pişirilir ve yetirilirdi. Ürünümüzü yetirip anlatınca ikna oldular ve “Bizi en çok satış yapan Mc Donalt’sın” yanına koyun dedik.. ve öyle oldu.. Çok iyi performans sergiledik.. 2009’da Rock’n Coke festivaline ilk biz davet edildik bir ricamız daha oldu o zaman: “Bizi Büyük sahne bitişiğindeki KASA’nın yanına koyun.. Yanımıza da Mc Donalt’sı koyun” dedik. Dedediğimiz oldu.. Harika satışlar yaptık....


FESTİVALLER İÇİN ELDE TAŞINAN “YİYECEK VE İÇECEK TAŞIMA KABI”NI TASARLADIK.. EMSAL ÜRÜN VE FİRMALARDAN HAMBURGER, KUMBİR, PİZZA VE KÖFTENİN ÖNÜNE GEÇTİK..
Açık alan etkinlikleri için tasarladığımız yiyecek ve içecek taşıma kabı hem müşteriye bir kolaylık sağladı hem de satışlarımızı ve itibarımız artırdı.. Katılımcılar tek elini kullanarak içecek ve yiyeceği taşıyarak kendine hareket kabiliyeti sağlamış oldu..


ROCK FESTİVALLERİNE HAZIRLANIRKEN ROCK SANATCILARI VE KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRDIK: HAYKO CEPKİN, DUMAN, MANGA VE LİNKİN PARK’I SEVER OLDUK..
Bir konuda başarılı olmak için işin içine girmek lazım.. Rock severlere daha iyi hizmet verebilmek için onların dünyalarına girdik.. Bulunduğu ortamlarda bulunduk, dinlediği müzikleri dinledik ve onların yedikleriyle beslendik.. Beyoğlu’nda Cevahir AVM’de, Porfilo AVM’de bu güzel insanlarla aynı ortamı paylaştık.. Onlar Mantı keyfi’ni sevdi bizde onlarla birlikte Hayko Cepkin, Duman, Manga, Linkin Park’ı sevdik, birlikte eğlendik…

Rockanane’miz “Linkin Park’ın İn The And” müziği eşliğinde “RockForever” hareketi yaptı..


SEVGİLİLER GÜNÜ VE SEVGİ DOLU GÜNLER İÇİN “SEVGİ BÖREĞİ VE ÇİKOLATALI MANTI”YI ÜRETTİK
Türkiye ve dünyada çok bilinen ve katlımı yüksek olan Valentine Day’s (Sevgililer Günü) için kalp şeklinde çiğ börek ve içi dışı çikolatalı mantıyı yaptık çok beğenildi.. Menümüze koyduk çok satılıyor..


23 NİSAN’DA ÇOCUKLARA VE GENÇLER HATTA YETİŞKİNLERE SUNULACAK “HAYVANCIK ŞEKİLLİ MANTI KEYFİ ÇOCUK MENÜSÜ”NÜ YAPTIK.. ÇOK BEĞENİLDİ SATILIYOR..
Çocuklarımıza hamburger restauranlarında satılan “Çocuk Menü” nün alternatifini yapma zorundaydık.. 23 nisan 2010’da Çocuk Bayramına yetiştirdik ürünü.. Ürünü sadece çocuklar değil genç ve yetişkinlerde tüketiyor..


"REMZİYE ANA EV TARHANASI"NI MANTI KEYFİ MUTFAĞINDA MUKADDER AKSOY'LA BİRLİKTE HAZIRLAYAN ANNEMİZİN İSMİNİ VE RESMİNİ VERDİK ÜRÜNE..
Kurumsal Toptan satış yaptığımız bir müşterimiz: "-Mantının en iyisini yapan, tarhananında en iyisini yapabilir.. Bize iyi bir tarhana yapın da satın alalım." diyen müşterimizi kırmadık.. Bizim bildiğimiz en iyi tarhanayı yapan annemiz le Mantı Keyfi mutfağına indik. Annemizin tarhanası Mantı Keyfi vizyon ve kalitesiyle de birleşince en iyi tarhanayı da yaptık.. Annemizin adını ve emeğini yaşatmak adına ürüne "Remziye Ana Ev Tarhanası" adını koyduk ve Tasarımda da annemizin resmini kullandık..


2011 ŞUBATTA TRABZON FORUM’DA “LAHANA SOSLU KIZARMIŞ HAMSİLİ MANTI KEYFİ”Nİ KURDUK ÇOK BEĞENİLDİ.. BAŞARIYLA HİZMET VERİYOR..
Hamsi Karadeniz'den, Lahana Bahçemizden, 'Lahana Soslu Hamsili' Mantı 'Hepimize Afiyet Olsun' sloganıyla Forum Trabzon’da müşteriyle buluşuyor Mantı Keyfi'nin yeni inovatif ürünü.. Yakup Aksoy ve Fevzi Aktaş Kemençesi eşliğinde..


AÇIK ALANLARDA HİZMET VEREN “MOBİL MANTI KEYFİ” İSTANBUL 2010 KAPSAMINDA “HIDRELLEZ ŞENLİKLERİ VE İSTANBUL 2010 LEZZET FESTİVALİNE”, İSTANBUL 2010 AJANSINA SPONSOR OLDU..
2007 yılında İstanbul 2010 Ajansı’na sunduğumuz Mobil Mantı Keyfi projemiz “Yemek İstanbul’u temsil eden kültürel bir değer değildir” yazılı gerekçesi ile reddedilmişti..Buna rağmen inandığımız konuda ısrar ettik bize sponsor olmayan İstanbul Ajansı’na sponsor olduK Kendi gücümüz ve paramızla ürünlerimizi katılımcılarla buluşturduk..


HER YIL İÇİN KURUMSAL BİR HEDEF HAZIRLADIK VE GEREĞİNİ YAPARAK BAŞARILI OLDUK.
2009’da “Kriz yok Mantı Keyfi var” dedik. Global Kriz’den %300 büyüyerek çıktık.
2010 da “Mantı Keyfi 100 Yıllık Büyüme Planlarını Uyguluyor” dedik.. Üretim, ofis ve lojistik kabiliyetimizi artırdık 2015 yılına kadar yeni yatırım yapmak gerekmiyor..
2011 için “Dünyada TÜRKÇE MENÜ ile Mantı Keyfi” gündemi ile çalıştık
Yılsonunda Bulgaristan’da üretim tesisi kurup AB ülkelerinde Franchise Mantı Keyfi şubeleri kurmak istiyoruz...


SONUÇ OLARAK:
Kendimize, ismimize, dilimize, kültürümüze değer vermezsek; bize kimse değer vermez.. İstersek, inanırsak, çalışırsak başarırız..
Yakın gelecekte
1 000 tane "Mantı Keyfi" şubesi olsun istiyoruz
ve bunun için çalışıyoruz..

http://www.mantikeyfi.com