12 Kasım 2009 Perşembe

KARADENİZ'DE ORMANLAR VE ORMAN KÖYLÜSÜ İDARE ELİYLE YOK EDİLİYOR.



Karadenizde orman köylerinde yapılan kadastro ve orman çalışması Orman köylüsünün zor olan hayatını dahada zorlaştırıp bitiriyor..


Trabzon-Köprübaşı-Güneşli Köyü'nde yaptığımız tespitlerde köyde yapılan kadastro çalışması sonucu cayır-çimen ve orman alanlarının tamamına yakın bir kısmı Orman Köylüsünun elinden alınıyor.. Güneşli Köyü'nün yıllardır göç veren yapısı ormanların idare tarafından alınması sonucu daha da zor bir hal almıştır.. Köyde az sayıda ikamet eden orman köylüleri ormanda yaşadığı halde düne kadar sahip olduğu yerden ihtiyacı olan bir dal odunu kesememektedir.. Dağda ormanda yaşayıp kömür almak gibi çok lüks ve mantıksız bir zorunluluğa terk edilmiştir.

Yıllardır kendi ormanlarından bir kaç tane ağaç kesip iki üç katı kadar ağaç diken halk ekonomik anlamda bir çıkmaza sokulmuştur.. Orman ürünlerini kendi evlerindeki küçük el tezgahlarında işleyerek evinin un, tuz, tahıl gibi temel ihtiyaçlarını temin edebilecek kadar kazanç sağlayabilen köylüler bu haktan mahrum bırakılmıştır.

Az miktarda çayır ve tarım arazisine sahip olan Güneşli Köyünde çay, fındık, mısır, fasulye, patates yetişmekte; köyde rakımın yüksek olması ve arazinin dik olması nedeniyle faaliyet ancak insan emeği ile yapılabilmektedir. Traktör hatta pulluk gibi tarım aletlerinin giremeyeceği alanlarda köye nakit girdisi sağlayacak, iş olabilecek ürün yok denecek kadar azdır.

Gecen yüz yıl içinde köyde orman ürünleri işlenerek kaşık, beşik, kepçe, kutal ve benzer hediyelik ve ihtiyaç ürünleri köy ormanından karşılanmış olsa da ormanlık alan önceki yıllara göre % 40 daha fazla yer kaplamaktadır.

Karadeniz köylüsünün orman sevgisi ve geçim ihtiyacı mevcut kaynakları çok verimli kullanarak zaman içerisinde orman ürünlerindeki geliri artırdığı gibi Ormanlık alanı da çoğaltmıştır..

Sadece Karadeniz’de görülebilen bu Orman, Üretim iş ve sevgisi ile oluşan doğal denge son yıllarda idarenin müdahalesi ile dengeleri bozmuş, ormanları sahipsiz bırakmıştır..

Orman köylüleri Yüz yıllardır koruyup ve kullandığı Güneşli Köyü ormanlarının bu yeni yapılanmayla yakın zamanda rant amaçlı kullanımlara alet edilebileceği kaygısını taşımaktadır. Bu müdahale ormanları ve orman köylüsünü bitirme ve doğal dengeyi bozma sürecini başlatmıştır.

Yapılacak bu tarz uygulamaların bölgenin ekolojik, ekonomik ve sosyal yapısına etkilerinin önceden planlanması ve planlara göre hareket edilmesi beklenirken belirsizlik ve israf kayıplara neden olan uygulamalar tercih edilmiştir.

Başta Güneşli Köyü olmak üzere Karadeniz'de bölge köy, mezra, yaylarda doğal, ekolojik ürünler yetiştirilmesi, hayvancılık ve el sanatlarının teşvik edilmesi, orman ve el sanatlarının üretim, eğitim ve pazarlama imkanlarının geliştirilmesi beklenirken tamamen aksi uygulamaların yapılması hayret ve üzüntü ile karşılanmaktadır.

Dağların arasına terk edilen, unutulan kanaatkar ve üretken Karadeniz insanın hak ve imkanlarını artıramıyorsak en azından mevcut toprak, orman, çayır ve tarlalarını almayalım.. Onlara bir şans, yaşama hakkı tanıyalım..