5 Kasım 2011 Cumartesi

Global Girişimcilik Haftası'nda Sunay Akın ile Kültür-Sanat; Seyit Usta ve Fono Dayı İle Esnaflık-Tarım Alternatif Girişimcilik Gündemi Var.


Yakup Aksoy Mantı Keyfi / Kurucu Ortak
Her yıl dünyanın 123 ülkesinde Kasım ayının üçüncü haftasında kutlanan Global Girişimcilik Haftası(GGH), bu yıl 14-20 Kasım 2011 haftasına denk geliyor. 2006 yılında Enterprise UK tarafından temelleri atılan ve 2008 yılında Enterprise UK ve Kaufmann’ın ev sahipliğinde düzenlenen Global Girişimcilik Haftası, Endeavor‘ın bulunduğu ülkeler de dahil olmaya başladı.

Global Girişimcilik Haftasında Alternatif bir gündem oluşturmaya ihtiyaç var. Çünkü girişim denince akla daha çok, bilişim, tekstil, gıda, hizmet sektörü geliyor.. Global Girişim Haftasında "Okur-Yazar" Sunay Akın'ın şiir, yazı ve konferans ile kazandığı paralarla tarihi bir köşkü Oyuncak Müzesine dönüştürmesi anlatılmalıdır. Yine Sakarya/Karasu'da bir başına terme çatma barakalarda ailesi ve personeliyle birlikte forklift, kepçe, tarım, sanayi ve el aleti üreten icat yapan iş üreten Seyit Usta gündeme alınmalıdır.

GLOBAL GİRİŞİMCİLİK HAFTASINDA GÜNDEM ÖNCEKİ YILARDAKİ GİBİ GERÇEKLEŞECEK
Toplamda 200’den fazla sivil toplum örgütleri, üniversiteler, devlet kurumları, özel sektör, medya v.b Global Girişimcilik Haftası boyunca Türkiye genelinde yüzlerce etkinlik (paneller, konferanslar, oturumlar, çalışma atölyeleri, fikir yarışmaları, eğitim programları…) düzenleyecek.

14 Kasım 2011 Pazartesi günü İMKB’de GONG çalınmasıyla başlayacak olan Global Girişimcilik Haftası, açılış töreninde Rıfat Hisarcıklıoğlu, Aynur Bektaş, Ali Sabancı, Gülden Yılmaz ve Özcan Tahincioğlu gibi önemli isimler ağırlayacak.


OKUR-YAZAR SUNAY AKIN BİLGİ VE SEVGİYİ SABIRLA YOĞURUP "KALEM, KAĞIT VE SÖZÜ SERMAYE OLARAK KULLANMIŞ" ÇOK ÖNEMLİ BİR "KÜLTÜR VE SANAT GİRİŞİMCİSİ" OLMUŞTUR.
Sunay Akın günümüzde benzeri olmayan kültür ve sanat konusunda inovatif girişimcilik örneğidir. Global Girişimcilik Haftası'nda Sunay Akın'ın sevgi, bilgi, sabır, azim ve inatla kalem ile sözü sermaye olarak kullanıp Kadıköy'ün orta yerinde bir anıt ve abide gibi duran "Oyuncak Müzesi" ve onu gezen çocuklu ailelerin gülen yüzü de gösterilmelidir... Eğer bu gösterilirse Daha çok Sunay Akın'lar yetişir, daha farklı, renkli "Kültür ve Sanat Müzelerimiz" oluşabilir..

Girişim ve Girişimcilik söz konusu ise önce Sunay Akın'ı kürsüye çıkartıp alkışlamak lazım: Sanat, kültür, tarih, oyuncak, bilgi ve sevgiyi tarihi bir köşkle Müze-Anıt haline getirdiği için...


İCATLARIN VE İŞLERİN YAPILDIĞI SEYİT USTANIN ATÖLYESİNDE PEK ÇOK KİMSE BİR KAÇ SAAT KALSA FİZİKSEL ŞARTLARDAN DOLAYI HASTA OLABİLİR.
Seyit Usta (Muhammet Uzun) Kimdir?.. Seyit Usta Trabzon Köprübaşı Güneşli Köyü’nde doğmuş, ilkokulu zar zor bitirdikten sonra pek çok Karadenizli gibi oda gurbete Adapazarı-Karasu’ya bir başına göç etmiş esnaflık, pazarcılık, kereste atölyesi işletmeciliği yapmış.. İş işi kovalarken zaman içinde Karasu'da kendi kurduğu baraka atölyede 4x4 forklift, cep kepçesi, mini forklift, kumlama atölyesi gibi bölgede ihtiyaç duyulan pek çok tarım, sanayi ve el aleti üretip hem kullanmış hem satmış..

Seyit Usta Global Girişimcilik Haftasında Gündeme alınmalı çünkü o maddi manevi destek görürse daha çok üretecek ve daha çok kişiye iş sağlayacak.. Seyit Usta yeri, mekanı, yaptıkları ile somut bir insan; iş, icat ve girişim kaynağıdır. Bu aşamada söyleyebileceğimiz şudur Anadolu'nun her yanında Seyit Usta'lar çok önemli icat, ,iş ve istihdam üretiyor.. Yerel İdare, Kamu, Özel Sektör ve Sivil Toplum Örgütleri atıl bekleyen bu gücü hareket geçirmelidir önce.


GÜNEŞLİ KÖYÜ'NDEN FONO DAYI 840 KG DİKEN YAPRAĞI TOPLADI, SÜRMENE'DEN NAZIM BİLGİN DİKEN YAPRAKLARINI AVRUPAYA İHRAÇ ETTİ
Tabii girişimcilik söz konusu olduğunda hep büyük ölçekli marka ve firmalar ve büyük hayaller hedefler vitrine çıkıyor.. ama doğru olan bir şey var ki bu büyük olan işler çok küçük bir yerden yola çıkmıştır. 2009 yılında doğup dokuz yıl yaşadığım Trabzon Sürmene Köprübaşı Güneşli Köyü'nü ziyaret ettiğimde çayır çimen her yerin ağaç ve dikenle kaplı olduğunu gördüm... Bu durumu Köyün girişimci iş bilen Fono Dayı'sına anlatıp "-Bizim buralarda yetişen dikenler para etse zengin olurduk.." dedim.. Bana "-Ben 840 kg diken yaprağı topladım ve Sürmene'de Nazım Bilgin'e satıp 336 TL kazandım, o da diken yapraklarını işleyip Avrupa'ya ihraç etmiş." dedi..

Sürmene'ye indiğimde Nazım Bilgin'in Oğlu Süleyman Bilgin: "Evet doğrudur... diken yaprağı, ligarba, aslan pençesi, yayla otu gibi pek çok şifalı bitkiyi köylülere toplatıp satabiliyoruz." dedi.. Fono Dayı bundan bir yıl sonra 2010'da vefat etti.. Süleyman Bilgin aynı inat ve heyecanla işini yapıyor.. Bu insanlarımızın Global Girişimcilik Haftasında Gündemde olması lazım.


GLOBAL GİRİŞİMCİLİK HAFTASINDA KÜLTÜR, SANAT, TARIM, ESNAF V.B. KONULU GİRİŞİMCİLİK ÖRNEKLERİDE GÜNDEME ALINMALI
Memleketimizde doğal, tarım ve insan kaynağı çok zengin.. Söz konusu girişimcilik ise bu konuda da farklı, renkli, inovatif ve en aşağıdan başlamamız lazım.. Çok büyük Konferans salonlarında beş yıldızlı otellerde, üniversitelerde bu toplantılar yapılsın ama kültür, sanat, tarım, esnaf v.b. insanlarımızın girişim hevesi ve gayreti de dikkate alınsın, desteklensin. Dikkatten kaçan bu kesime destek verilir tanıtım yapılırsa Anadolu'daki orta ve küçük ölçekli esnaf ve tarım insanları markalar yapıp büyütür; üretim, istihdam ve girişim konusunda çok daha büyük işler başarabilirler.

Yakup Aksoy
Mantı Keyfi / Kurucu Ortak

5 Kasım 2011 Beykoz/İstanbul

GLOBAL GİRİŞİMCİLİK HAFTASI ALTERNATİF GÜNDEMİ BİLGİ, HABER, MAKALE VE VİDEO LİNKLERİ:

Sunay Akın'ın İstanbul Oyuncak Müzesi - Vikipedi
HABER: http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0stanbul_Oyuncak_M%C3%BCzesi
VİDEO: http://www.vidivodo.com/270346/sunay-akin-oyuncak-muzesi

FONO DAYI: "-DİKEN YAPRAĞI" İŞSİZLİK VE DOMUZ GRİBİ İÇİN CARE OLABİLİR
HABER: http://yakupaksoy.blogspot.com/2009/11/diken-yapragi-issizlik-ve-domuz-gribi.html
VİDEO1: http://www.dailymotion.com/video/xb74nh_fono-dayy-840-kg-diken-yaprayy-satt_lifestyle
VİDEO2: http://www.dailymotion.com/video/xb74p5_ligarba_lifestyle

Seyit Usta=Karasu'da İyi Şeyler'de Oluyor
HABER: http://yakupaksoy.blogspot.com/2010/09/seyit-ustakarasuda-iyi-seylerde-oluyor.html
VİDEO: http://www.dailymotion.com/video/xez21r_seyit-usta-karasu-da-yyi-yeyler-de_tech