BİR BÖLGENİN KÜLTÜRÜ
ÜRÜNE CAN KATAR, MARKA OLUR BAŞKA BÖLGE İNSANIN TİCARİ VE SOSYAL HAYATINI
ETKİLER
Günlük yaşantımızda tükettiğimiz kullandığımız veya yaralandığımız her ürün, her uğraş ve faaliyetin özünde bir kültürün ve ticari faaliyetin değerleri vardır.
Günümüzde Rock Festivalleri ile “Cola, hamburger ve Amerika Kültürü” servis ediliyor.
Global fast food markalarıyla “Ayaküstü ye-hesabını öde ve mekanı terk et” kültürü yerleştiriliyor.
Flarmoni Orkestrasına sponsor olan markalar Batı tarzı yaşam ve alışkanlıklarının öğretilmesine katkı sağlıyor.
KARADENİZ KÜLTÜRÜNÜ
MÜZİKLE, TİCARETLE, İDAREYLE, SANATLA YOĞURUP BAŞKA KÜLTÜRLER VE İNSANLARLA
BULUŞTURMALIYIZ.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8tAbsXl0-edu6ImPP_rBZGFrFiX0fY7xx3QTIScxcADTQqAVgKKNwb7v4KC_CVHWumSCww7nHeNescU45OspcVz-JKYZZdyUIC5k9tNxwfZU5JNCDd9Avpon0BTIOHJv7cfUWcZKx-tQ/s1600/10446019_10205441957555564_6774942915749259094_n.jpg)
İşte bu karakteristik
özelliklerin altını kazıdığınızda kemençeyi, tulumu gaydaları ve horonu görürsünüz.
Karadeniz dağlarında
vadilerinde üç baş ineği ve 2 baş tavuğu ile köy, mezra, yayla arasında hayat
süren insanların zor ama bir o kadar de keyifli ömürlerini görürsünüz.
Bu karakteristik
özelliklerin altında ufacık tarlasını kazıp ekip dikerken tarla dibine kayan
toprakları sırt sepeti ile yukarı taşıyan insanımızı görürsünüz.
Bu karakteristik
özelliklerin altında yayla yolunda önünde arkasında sırtında ineğini çocuğunu,
yastığını, yorganını, gazını bezini tuzunu taşıyan insanımızı görürsünüz. Mola
yerinde yüklerini dertlerini bir tarafa bırakan insanların saatlerce kemençe ve
tulum ile horon oynadığını görürsünüz.
Bu karakteristik
özelliklerin altında her türlü hayat zorluğunda atma türkü söyleyerek iş yapan Karadeniz
insanını görürsünüz.
Horon oynarken, yayla
yolunda giderken imece ile mısır ve fındık ayıklarken oradaki herkesin eşit
olduğu kardeş ve insan olduğunu görürsünüz.
İşte bu güzelliklerin
bestesi yapılmalı.
Bu yaşanmışlıkların
filmi yapılmalı.
Bu tablonun fotoğrafı
yapılmalı.
Bu kriterlere uygun
gündelik iş hayatı tanzim edilebilmeli.
En önemlisi bu
kültürel değerlerin envanteri çıkarılmalı kayıt altına alınmalı.
“LAHANA SOSLU HAMSİLİ
MANTI”YI BENİM DOĞDUĞUM BU TOPRAKLARDAN ALDIĞIMIZ GÜÇ VE İLHAMLA TÜRKİYE VE DÜNYA
İNSANI İÇİN ÜRETTİK
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFS1z7_CgcIrtW3wnEBnlo3gj2FEjrrQB9KPrVexv8y5ZHbpQ1XKWsGuNGlpUJT1lSFvQoa21HcRxtCgBLIfBP3JKUsT6tfmGkCOWUJ-HopE_ityKPApJC6FcCPQWHVDEFOkJekhjtCh0/s1600/1.jpg)
Manahoz Vadisinde
benim gibi yaşayan herkesin büyürken duyduğu ve yaşadıkça hiç unutamayacağı
sesler vardır: Bu seslerin başında Ezan Sesi gelir sonra Kemençe sesi, yağmur
sesi, dere suyunun sesi, rüzgar sesi, ağaç yapraklarının sesi, kuş sesi…
Bütün bu sesler
masmavi bir gökyüzü ile yemyeşil bir yeryüzü arasında yaşadığınız bir tablo
içindedir.
Hasbelkader şu an Kurucu
Ortağı olduğum Mantı Keyfi ile 20 franchise Şube ile Türkiye genelinde 250
kişiyi istihdam ediyor. İnşallah kısmet olursa yurt dışında da faaliyetimiz
olacak.
İşim ve bölgem ile
ilgili olarak 2011 yılında “Lahana Soslu
Hamsili Mantıyı” ürettik. Bu gün hem Karadenizliler hem de Karadenizli olmayan
herkes Lahana Soslu Hamsiyi 20 tane Mantı Keyfi restoranımızda yiyor bir ucundan
Karadeniz ve Kültürüyle lezzetiyle buluşmuş oluyor.
Lahana Soslu Hamsili
Mantı şöyle yapılıyor:
Izgara edilen
hamsilerin kılçıkları alınır soğan ve karabiberle rondodan geçirilir. İnce
hamurun içine kapatılır. Mantılar 180 derece yağda patates gibi kızartılır.
Daha önce yapılan
lahana yemeği ve muhlama rondodan geçirilir, çikolata sos kıvamına getirilir.
Kızarmış Hamsili
Mantılar Lahana sosuna bandırılarak yenilir.
“LAHANA SOSLU HAMSİLİ
MANTI”NIN SUNUMUNU MEKAN AÇILIŞI İLE TULUM ÜSTADI REMZİ BEKAR YAPTI.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrIE8fGmIfoOtOQq77Ij-TdY0vc7zdf8W0gfNHtjyABQa3x2PuHdppzBDpZDQL9STL-E36LxDelbnnrqcFjleu_Osl7fV_JBw0iLKa8CCuIXcO5Ry4AboPj1VT3RRA_PqB9TgcK8iIKEE/s1600/11062135_10205437607526816_8434395209900870544_n.jpg)
İşte konuşmaya
başladığım andan beri size vermek istediğim mesajın özeti buydu. Biz kültür ve
sanat insanlarımızı ticaret ve sosyal yaşantımızın her yerine yanına koyup baş
tacı edebildiğimiz zaman kültürümüz ve ustalarımızda yaşatılmış olacaktır.
Yani Fast Food Tarzı Hamburger ve Cola Rock Müziği ve kültürüyle servis ediliyorsa...
Bizde Lahana Soslu Hamsili Mantıyı Kemençe Tulum, Türk Müziği ve Kültürüyle servis ederiz.
Yani Fast Food Tarzı Hamburger ve Cola Rock Müziği ve kültürüyle servis ediliyorsa...
Bizde Lahana Soslu Hamsili Mantıyı Kemençe Tulum, Türk Müziği ve Kültürüyle servis ederiz.
Sloganımız Şöyle:
Hamsi Karadeniz’den
Lahana Bahçemizden
Lahana Soslu Hamsili
Mantı
Hepimize Afiyet Olsun.
Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Yakup Aksoy
Mantı Keyfi Kurucu Ortak
Kemençe Sanatçısı
28 Mart 2015 Beykoz Istanbul
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder